www.radiestezija.com.hr |
|
Home
Radiestezija
Knjige Kombucha |
Jedan jednostavni recept za izradu kombucha napitka Branimir Galeković, dipl. ing. Recept je rađen za staklenku od cca 5 litara. U posudu staviti 3 l vode i 10 jušnih žlica bijelog šećera. Pustiti da voda uzavre, ugasiti plamen i staviti 2 vrećice crnog čaja. Ostaviti da se hladi do približno 70-60 stupnjeva i staviti 2 vrećice zelenog čaja. Nakon 10-15 minuta izvaditi čaj i ostaviti tekućinu da se ohladi. Ohlađenu tekućinu uliti u staklenku i doliti 2-3 dl starog kombucha napitka. Na površinu tekućine staviti 3 štapića za ražnjiće i na njih položiti kombucha gljivu (popularni naziv "scoby"). Staklenku zatvoriti s gazom i ostaviti u toplijoj prostoriji u kojoj se ne puši i nema pretjeranog isparavanja od kuhanja. Nakon 10-20 dana (ovo je vrlo varijabilno jer ovisi o temperaturi u prostoriji) probati tekućinu (to se može napraviti jednostavno pomoću prsta). Kad tekućina prestane biti slatkasta i postane malo kiselkasta može se gljiva izvaditi na tanjur, odnosno to napraviti onda kad kiselost tekućine bude osobno ugodna. Tekućinu uliti u boce i ponoviti postupak. Napomena: Sve navedene količine su približne, jer izrada ovog napitka nije osjetljiva na točne količine. Više o kombuchi, svojstvima i korisnosti na http://www.kombu.de/croa-1.htm |